Gekås varuhus UllaredTylösand, Hallandsåsen och Mjellby konstmuseum får ursäkta. Hallands största turistattraktion är av helt annat slag.

1963 öppnade Göran Karlsson butiken Ge-kås Manufaktur på bottenvåningen i en villa i Ullared. Affärerna fick trögt de första åren, men redan 1967 kunde man flytta till en större lokal i ortens gamla stationshus, och de första kunderna anlände med chartrade bussar. Efter 16 år, 1979, jämfördes varuhuset med företag som Kapp-Ahl och IKEA, och företaget omsatte 80 miljoner kronor. Sedan dess har varuhuset expanderat flera gånger, och satt nya besöksrekord gång på gång. En sak som troligen har bidragit är tv-serien Ullared, som visades på Kanal 5 med start 2009. I skrivande stund pågår castingen för en åttonde säsong av serien.

På sin sajt skriver Gekås att varuhuset är Sveriges största utflyktsmål, men faktum är att detta är i underkant. Varuhuset i Ullared är det största i världen, räknat till omsättningen, och världens tredje mest besökta turistmål som inte ligger i en storstadsregion. Bara kinesiska muren och Niagarafallen lockar fler. Detta berättar Björn Edsta och Nils Eric Näslund, som skrivit boken Störst, världsbäst och billigast, för Hallandsposten. Fem miljoner människor besöker årligen Gekås. Det är högre besökssiffror än för Colosseum i Rom eller Sagrada Familia i Barcelona.

I Ullared

Det som lockar besökare till varuhuset är framför allt bredden och de låga priserna. I Ullared kan man köpa allting som går in i en bil. Det har gjort det till ett mycket populärt ställe för julhandel. Genomströmingen av varor är dock hög, så man kan inte vara säker på att hitta en viss sak vid ett besök. Å andra sidan är det också en del av charmen: man kan aldrig veta exakt vad man kommer att hitta.

För många som besöker Ullared handlar det om mycket mer än bara shopping. Varuhuset erbjuder det allra mesta, och det som inte finns inuti byggnaden kan mycket väl finnas utanför. I anslutning till varuhuset finns:

  • Höghöjdsbanan Upzone.
  • Ullared Flädje golfklubb, en 18-hålsbana. På campingen i Ullared finns också en äventyrsgolfbana.
  • En slalombacke, som av förklarliga skäl bara är öppen på vintern.
  • Möjlighet att hyra badtunna och grillstuga.
  • I anslutning till varuhuset finns också en frisersalong och ett hunddagis.